No 2022.gada 6.jūnija līdz 10.jūnijam Balvu profesionālajā un vispārizglītojošajā vidusskolā notika Nordplus Junior projekta “Ecologic point of view to the world through the actions we undertake” (Līg.nr. NPJR-2020/10169) pirmā skolēnu īstermiņa apmaiņas vizīte, kuras ietvaros pie mums viesojās 15 skolēni un 2 skolotāji no Klaipēdas "Ažuolyno" ģimnāzijas, Lietuvas. Projekta mērķis ir veicināt izpratni par ekoloģijas jautājumiem, apzināties dabas vērtības, veicināt dabai draudzīgu domāšanu un rīcību.

Viesus skolā sveicām ar tautu deju priekšnesumiem un parādījām arī vairākas modes kolekcijas. Pirms vizītes abu skolu skolēniem bija uzdots uzdevums- sagatavot prezentācijas par savas valsts dabas bagātībām, ko pēc tam vizītes laikā arī prezentēja. Tāpat arī skolēni bija sagatavojuši interaktīvas spēles par tēmu daba un ekoloģija. Lai savām acīm redzētu vienu no Latvijas bagātībām – Gaujas nacionālo parku, projekta dalībnieki devās ekskursijā uz Gaujas nacionālā parka teritorijā esošo pilsētu – Siguldu, no kuras paveras skaisti skati uz Gaujas senleju, kā arī izstaigāja Līgatnes dabas takas, vērojot dažādus Latvijas mežos mītošos dzīvniekus to dabiskajā vidē.
Koki un meži ir Latvijas bagātība un tiem ir liela loma ekoloģijā, tāpēc projekta dalībnieki devās izzinošā ekskursijā uz Lubānas tuvumā esošo Latvijas Valsts Mežu kokaudzētavu “Podiņi”, kur iepazinās ar koku augšanas procesu no sēkliņas līdz brīdim, kad tos var stādīt mežā. Pēc tam tika apmeklēts Kalsnavas arborētums, kurā skolēni ne tikai apskatīja lielu koku un augu daudzveidību, bet arī grupās veica gan izglītojošus, gan izklaidējošus uzdevumus. Mājupceļā apskatījām arī apkārtnē esošās arhitektūras pērles – Cesvaines un Stāmerienas pilis un to parkus.
Skolā notika arī vairākas ar projekta mērķi saistītas aktivitātes - no audumu atgriezumiem skolēni sašuva sev cepures un tauriņus, izveidoja ekoloģiskus atslēgu piekariņus no koka un ierīkoja puķu dobi pēdas nospieduma formā, kurā tika iesētas pļavas puķes.
Nedēļa paskrēja ātri, jaunieši sadraudzējās, vakarus pavadīja aktīvi – spēlējot volejbolu, sarīkoja sadraudzības vakaru ar spēlēm un dejām un jau bija pienācis laiks atvadīties. Ar nepacietību gaidām braucienu uz Klaipēdu nākošā mācību gada sākumā.

projekta dalibnieki




Vai Jūs atbalstāt ideju par jauniešu debašu kluba izveidi?